· 

Winkelen op zondag in Barneveld, ja of nee?

Ons antwoord op de stelling Het wordt tijd dat in Barneveld, net als in omliggende gemeenten, meer mogelijk wordt op zondag, op het gebied van winkelen, sport, ontspanning, horeca en cultuur is dat het aan de winkeliers zelf is om te kiezen. Lees hier het statement van Theo Bos op de stelling.

 

Drie principes

Bij de discussie over de zondagsrust gelden voor de VVD drie principes. In de eerste plaats is dat de scheiding van kerk en staat. Er is vrijheid van godsdienst en de VVD staat er voor dat iedereen (en niet alleen één groepering) zijn/haar geloof kan uitoefenen zoals gewenst. Ongeacht of dit op de vrijdag (de heilige dag voor moslims), de zaterdag (de heilige dag voor joden) of op de zondag (de heilige dag voor christenen) is.

 

In de tweede plaats is het niet aan de overheid om activiteiten te organiseren. Het is aan bedrijven en organisaties zelf of ze er voor kiezen op zondag open te zijn. Uit eerdere afstemmingen in de afgelopen 20 jaar is ons gebleken dat veel bedrijven en organisaties er bewust voor kiezen om op zondag gesloten te zijn; veel ondernemers en klanten zijn tenslotte gereformeerd. Daarentegen is de zondagsrust voor de VVD geen enkele overweging bij bijvoorbeeld het toekennen van subsidies, zoals voor het Schaffelaartheater.

 

In de derde plaats mag de vrijheid van de één niet ten koste gaan van de vrijheid van een ander. Het openstellen van bijvoorbeeld een winkel of het organiseren van sportwedstrijd schaadt de kerkganger op geen enkele wijze, waardoor mensen met verschillende overtuigingen uitstekend naast elkaar moeten kunnen leven.

 

Het is aan de VVD om zondagsactiviteiten qua regelgeving mogelijk te maken en niet om ze in te vullen. Hoe ver dit gaat wordt mede democratisch bepaald. Wij constateren echter dat het ook in Barneveld mogelijk is om op zondag je winkel open te hebben, te recreëren, uit te gaan of te sporten. De VVD vindt dat, wanneer de Barneveldse ondernemers activiteiten willen organiseren of hun winkel willen openen op zondag dit mogelijk moet zijn.

 

 

Het gehele artikel is te lezen in de weekend bijlage van de Barneveldse Krant van 29 janauri 2022. 

Weekendbijlage in de Barneveldse Krant van 29 janauri 2022

 

Ons verhaal

Benieuwd naar meer van onze standpunten op het gebied van bijvoorbeeld economie en ondernemen? Hoe wij bijvoorbeeld willen zorgen voor meer ruimte voor ondernemers? En hoe wij zorgen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan? Lees dan vooral onderstaande standpunten en ontdek onze blik op de toekomst voor Barneveld. 

Economie & Ondernemen.

Werk & Zekerheid.