De kippen vielen om waar je bij stond

De vogelgriepbesmetting in Barneveld werd donderdagmiddag geconstateerd in één van de stallen van pluimveehouder en VVD-fractievoorzitter Theo Bos, aan de Peppelseweg. ,,Ik zat op dat moment bij vrienden in Duitsland, toen mijn zoon belde en me vertelde wat er in de stal gebeurde. Toen wist ik meteen dat het goed fout zat.’’

 

Theo Bos (57), die in 1993 het bedrijf overnam van zijn ouders, heeft afgelopen vrijdag nauwelijks geslapen. ,,En dat zegt wel wat, want normaal gesproken ben ik redelijk nuchter en maak ik me niet snel druk. Maar zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten.’’ Vrijdag rond half vier kreeg hij het bevestigende telefoontje vanuit de Rijksoverheid, dat het in één van zijn stallen inderdaad gaat om het vogelgriepvirus.

 

'Toen hij mij de symptomen doorgaf, wist ik eigenlijk wel genoeg'

Het was de zoon van Theo die donderdagmiddag constateerde dat er iets niet in de haak was in de stal. Theo zat op dat moment zelf in Bremen. ,,Mijn zoon belde me om te vertellen dat hij wel verdacht veel dode dieren in de stal had aangetroffen. Ik vroeg hem naar de symptomen en toen hij mij die door de telefoon doorgaf, wist ik eigenlijk wel genoeg.’’ 

 

De dieren vielen letterlijk om, vertelde zijn zoon. ,,Dan was hij de stal ingegaan om de dode dieren er tussenuit te halen en dan kwam hij terug en lagen er meteen alweer een stuk of zes, zeven. Het gaat zo ontzettend snel, dat is niet voor te stellen. Het virus slaat op hun neurologisch systeem, verspreiding gaat als een ‘razende Roeland’, dat is niet tegen te houden.’’

 

Theo ging direct naar huis en schakelde zijn dierenarts, de gezondheidsdienst en de NVWA in om monsters te nemen. ,,Er was bij de verschillende experts aanvankelijk nog wel wat twijfel of het hier echt om vogelgriep zou gaan, omdat er toch wat afwijkingen waren ten opzichte van eerdere besmettingen. Maar vannacht kreeg ik de bevestiging en de mededeling dat de stal geruimd moet worden.’’ Niet alleen deze ene stal van Bos, die 34.000 kippen herbergt, maar ook zijn twee andere kleinere stallen vlakbij, waardoor het verlies aan dieren voor hem in totaal op zo’n 65.000 komt. 

 

We wensen Theo en zijn gezin als VVD Barneveld heel veel sterkte in deze moeilijke tijd. Via deze weg willen wij ook iedereen bedanken voor de vele berichten die we hebben mogen ontvangen voor Theo via onze sociale media.