Fossiele reclames verbieden op vliegen, auto's en vlees is krankzinnig

Het weren van ’fossiele reclames’, bijvoorbeeld advertenties voor vliegen, auto’s of vleesconsumptie in de openbare ruimte in onze dorpen gaat de Barneveldse VVD veel te ver. De suggestie van Pro’98 in de commissievergadering om dit te verbieden kan daarom rekenen op een dikke vette ’neen’ van ons. „Waar ligt de grens als we dit gaan verbieden? Gaan we als overheid dan elke reclame op inhoud controleren?”, vraagt raadslid Jarne van Schaik (VVD) zich af.

 

Als de gemeenteraad het idee omarmt van Pro’98 zou dat ‘krankzinnig’ zijn, zegt Van Schaik. De suggestie is een voorbeeld van betutteling van de burgers, waar wij fel op tegen zijn. Alsof burgers niet zelf kunnen nadenken en hun eigen keuzes kunnen maken.    

 

Daarnaast vraagt een verbod ook om de nodige extra ambtenaren. Ambtenaren moeten dan namelijk alle reclames op inhoud gaan zitten controleren. „Want ga je dan ook reclames weren van vegaburgers met avocado die zijn gemaakt van avocado's uit Zuid-Amerika die per vliegtuig worden getransporteerd?” vraagt Jarne van Schaik. Volgens Van Schaik zijn er belangrijkere prioriteit dan dit verbod in te stellen. 

 

Pro’98 doet de suggestie dat de gemeente de mogelijkheid heeft om reclames te verbieden. Dat ligt volgens wethouder Oosterwijk juridisch gezien nog best complex. De Barneveldse VVD zegt dat inwoners prima zelf kunnen bepalen wat zij wel of niet doen met reclames.