Symbool-subsidie voor elektrisch parkeren

Barneveld heeft hoge doelstellingen waar het gaat om het klimaatneutraal maken van de gemeente. Een belangrijk streven waar de VVD graag in mee wil denken en haar steun aan wil geven. Echter niet alle milieumaatregelen zijn ook meteen goede maatregelen. Zo stond er onlangs in de Barneveldse Krant een kort berichtje, dat de gemeente Barneveld het parkeren van elektrische auto’s goedkoper wil maken om zo elektrisch rijden te stimuleren. Dat lijkt mij nou een minder goed idee.

 

 

Milieuproblemen vragen om echter vernieuwing

Energie is een cruciale pijler onder onze welvaart. Kun je je een leven voorstellen zonder smartphone of computer? Ik denk het niet. En besef je wel dat in huis je diepvries, koelkast, (af)wasmachine, centrale verwarming, televisie, radio, vaste telefoon (heb je die nog?), (gas)fornuis en alle lampen kunnen werken door energie? Daarnaast is al het transport (auto, trein, vliegtuig en vrachtverkeer) afhankelijk van het feit dat we op een grandioze manier energiebronnen zo weten in te regelen én te verdelen dat we hier op ieder moment gebruik van kunnen maken. Alsof het vanzelfsprekend is.

 

Milieuproblemen vragen om echter vernieuwing

Dat is echter allesbehalve vanzelfsprekend. De grond in Groningen blijkt uiteindelijk ook kwetsbaar te zijn en met het wegvallen van de geweldige gasreserves dreigen we opeens stil te vallen. We kunnen dit voorkomen door aan te sluiten op Nordstream 2 en daarmee gebruik te maken van de Russische gasvoorraden. We kunnen ook doen waar we goed in zijn: innovatief ondernemen. Zeker nu we moeten innoveren wordt steeds meer duidelijk dat overal om ons heen energie met bakken aanwezig is; we moeten allen zorgen dat het beschikbaar komt voor consumptie. Niet door het uit de grond omhoog te pompen en te distribueren, maar door het uit bovengrondse bronnen op te pakken en te distribueren.

 

Hebben is hebben en krijgen is de kunst

Een belangrijk voor deel van gas en olie is de prijs. Het is vrij eenvoudig te winnen en verspreiden en daardoor is de prijs laag. Een ander voordeel is het feit dat alles is ingesteld op het gebruik van gas en olie. Zelfs al is een andere bron goedkoper te maken, dan moet je het nog voor elkaar zien te krijgen dat onze fabrieken en auto’s het kunnen gebruiken én je moet voor elkaar zien te boksen dat er overal in het land stations zijn waar je het kunt kopen. Benzinepompen zijn overal, elektriciteit is binnen ieders bereik, maar waar je kun je terecht met b.v. een auto met waterstof-aandrijving?

 

Water en licht heeft meer toekomst dan gas en elektra

Toch moeten we onze blik gaan wenden naar de nieuwe vormen van energie. Lucht, licht, water en aarde zijn duurzaam en schoon. Het is overal om ons heen en het is aan onze innovatiekracht om het vast te pakken. Het is volgens ons dan niet zinvol om symboolpolitiek te bedrijven op elektrische krachtbronnen, die al op zoveel fronten worden gesubsidieerd.