· 

Pastoriebos: laten we niet blijven hangen in het verleden

Het is een hot topic: we bouwen veel te weinig huizen. Dat dit niet lukt is nu de schuld van de stikstofproblematiek, maar al veel langer is er een veel belangrijkere reden dat er zeer weinig huizen bij komen: de inspraak van burgers. Je kunt als overheid geen voorstel doen of er zijn omwonenden tegen en zolang ik in Barneveld woon (nu zo’n 27 jaar) verbaas ik me over de hoeveelheid rechtszaken tot aan de Hoge Raad over ongeacht welk onderwerp. Daarvoor woonde ik in Zwolle en daar kwam ik dat nooit tegen.

 

Kwaliteit speelt geen rol.

Als je de stukken rondom het pastoriebos leest dan zie je dat er weliswaar een aantal bomen verdwijnen, maar de huidige bomen zijn dood of verdringen andere bomen: ‘rust roest’ geldt ook voor een bos. Tegelijkertijd komt er een goed doordacht en kwalitatief beter alternatief voor in de plaats. Kwaliteit blijkt echter geen argument: er mag van de tegenstanders gewoon niets veranderen.

 

Als je wel goed naar de plannen kijkt dan blijkt het ook mogelijk om aanpassingen voor te stellen en doorgevoerd te krijgen. Zo stond er in het originele plan dat er twee-onder-één-kap woningen zouden komen. De VVD was hier op tegen en daarop is dat aangepast waardoor er nu een mooie combinatie is gemaakt van groen en seniorenwoningen.

 

Toenaderingen spelen geen rol.

Wat ook opvalt bij diverse protesten in heel Nederland is dat toenaderingen richting de tegenstanders weinig tot niets uithalen. Onlangs was ik nog op een presentatie waarin een keur aan renovaties werd besproken. Hierbij viel het op dat vooraf continu mensen ‘tegen’ waren, terwijl achteraf niets van alle bezwaren bleek uit te komen. Ik denk aan de rondweg om Voorthuizen waar 30 jaar tegen is gevochten en waar sinds de aanleg geen enkele klacht over is gehoord.

 

Ook in dit plan zijn diverse toenaderingen gedaan, maar dat heeft geen zin. Het zijn ook altijd de tegenstanders, die alle aandacht opeisen terwijl er ook heel veel voorstanders zijn. Zijn zij dan allemaal gek?

 

Geld speelt geen rol.

Ondertussen is door natuurlijke redenen alle sparrenbomen in het bos ten dode opgeschreven. En dan wordt het nu heel duur gemaakt. Naast alle kosten voor rechtszaken en vertragingen wordt er nu ook nog eens incidenteel € 316.000,- uitgegeven voor herstel van dit deel met daar bovenop een structurele post van € 10.000,- per jaar voor onderhoud. Als we alle energie rondom rechtszaken en overleggen hadden gestoken in de uitvoering van een mooi plan (bij het pastoriebos of elders) dan hadden we een mooier dorp.

 

We kunnen niet blijven hangen in het verleden en als je eerlijk bent is dat ook helemaal niet wenselijk. We worden allemaal ouder en hopen dat we ook gezond blijven. In het pastoriebos komen nieuwe seniorenwoningen te staan in een mooie groene omgeving. Laten we dit de toekomstige bewoners gunnen.

 

Peter Lamberts

Columnist de 3e helft