Je zou het bijna vergeten, maar de reden dat Jan Luteijn waarnemend burgemeester werd van Barneveld was om – samen met Eppie Klein – de samensmelting van Barneveld en Scherpenzeel te regelen. In plaats daarvan kreeg hij dermate veel bijzondere onderwerpen tijdens zijn periode te verwerken, dat zijn burgemeesterschap toch heel wat gedenkwaardiger is dan van mening Barnevelds burgemeester, die ook geen samensmelting met Scherpenzeel heeft meegemaakt.
Lijmen Jan, Lijmen Jan, Lijmen met z’n allen.
Toen in 1960 het kabinet in crisis raakte kreeg Jan de Quay hulp van Wim Kan. Met ‘Lijmen Jan’ zorgde hij er voor dat het publiek als één man achter de samenwerking van de coalitiepartijen ging staan. Jan Luteijn miste deze onmisbare steun en de fusie met Scherpenzeel kwam er niet. Desondanks bleek hij wel een krachtig verbinder in moeilijke tijden.
Want – tussen de forse protesten vanuit Scherpenzeel door – waren die tijden bar: hij kwam binnen midden in de coronatijd waarin hij Barneveld geregeld in de top 5 van de lijstjes met meeste besmettingen van Nederland moest aantreffen.
Daarnaast werden niet alleen wij ziek; ook de vogelgriep sloeg hard toe in Barneveld. Naast onze eigen Theo werden diverse andere boeren getroffen. En als ze al niet getroffen werden – of uit voorzorg geruimd moesten worden – hadden ze te maken met veel extra voorzorgen en hadden ze te leven met de angst voor een nieuwe besmetting. Jan Luteijn heeft hier zijn rol als burgervader uitstekend ingevuld.
Alsof dat nog niet genoeg was zette het kabinet volop de aanval in op onze boeren wat landelijk én in Barneveld leidde tot grootschalige protesten. Even was Stroe het middelpunt van Nederland wat door de Provincie Gelderland helemaal verkeerd werd begrepen- wat heel eventjes leidde tot ‘Stroe-city’. Naast de zorgen voor alle ziektes kwamen hier zijn diplomatieke gaven goed van pas.
De overdracht.
Hoewel zijn opdracht dus niet is uitgevoerd was hij een markant burgemeester. Jacco van der Tak moet nog maar zien of hij – met een langere termijn – hierbij in de schaduw kan komen. Laten we hopen dat hij dit niet hoeft te doen door vergelijkbare problemen het hoofd te bieden. Uiteindelijk is een burgemeester de portefeuillehouder ‘veiligheid’ wat ook voor de VVD van groot belang is. Daarnaast zal Barneveld in de komende 10 jaar fors groeien. De VVD vind het belangrijk dat hierbij het karakter van Barneveld (de goede samenwerking tussen de kernen, een hoog dorps karakter en moderne voorzieningen) intact blijft. Ook daar heeft de burgemeester een belangrijke rol in.
Peter Lamberts
Columnist de 3e helft