· 

Oekraïeners hebben ondersteuning nodig

Honderdduizenden Oekraïeners zijn momenteel op de vlucht voor oorlogsgeweld, net als de afgelopen jaren ook vluchtelingen uit onder meer Afghanistan, Syrië en Eritrea een veilig heenkomen zochten. De stelling van deze week: Barneveld moet ruimhartig optreden bij de opvang van vluchtelingen. ,,Bij de opvang van vluchtelingen hanteert de VVD altijd drie belangrijke principes’’, zegt lijsttrekker Theo Bos.

 

Politiek en economische vluchtelingen

,,In de eerste plaats moeten vluchtelingen zo veel mogelijk in de aangrenzende landen worden opgevangen. In de tweede plaats is de VVD gastvrij voor politieke vluchtelingen, maar hard voor economische vluchtelingen. In de derde plaats zien wij dat vluchtelingen veel moeite hebben gedaan om hier naar toe te komen. Ze moeten dan ook in staat zijn om zelf – met enige hulp – de weg in de Nederlandse samenleving te vinden.

 

Niet alle lasten op onze schouders nemen

Wij zijn een rijk land en veel mensen hebben er alles voor over om hier een nieuw leven op te bouwen. Dit is begrijpelijk, en aan de andere kant ook moeilijk om iemand in de ogen te kijken en te zeggen dat hier geen plaats is voor ze; we kunnen niet de lasten van iedereen op onze schouders nemen. Er zijn ook meer vluchtelingen dan wij als samenleving kunnen opnemen. Juist door ruimhartig te zijn naar politieke vluchtelingen en duidelijk naar economische vluchtelingen, voorkom je veel emoties in een grenzeloos moeilijk onderwerp.

 

Aan het roer van je toekomst staan

Als vluchtelingen hier welkom zijn, begrijpt de VVD niet waarom ze in Nederland niet de gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen en deel te nemen aan de samenleving. Ze hebben een moeilijke reis achter de rug waarin ze in staat bleken om grote problemen het hoofd te bieden. Juist bij het opbouwen van een nieuw leven in een nieuw thuisland, is het belangrijk om zelf aan het roer van je toekomst te staan. Dat geldt voor de financiële ondersteuning (in Barneveld is dit vijf keer de landelijke norm) en voor alle andere vormen van ondersteuning. Je moet ze niet aan hun lot overlaten, maar je hoeft ze ook niet alles uit handen te nemen.

 

Belangrijk dat ze niet stol gaan zitten

Nu is er sprake van een nieuwe situatie. Door de oorlog in Oekraïne zullen veel politieke vluchtelingen naar Nederland komen. Deze mensen zijn hier meer dan welkom, aangezien het aantal vluchtelingen te groot is om opgevangen te worden in de aangrenzende landen. Uiteraard hebben ze ondersteuning nodig vanwege de traumatische ervaringen in hun thuisland, maar juist dan is het ook belangrijk dat ze niet stil gaan zitten. Voor de afleiding is het belangrijk om wat om handen te hebben. Dat geldt voor ons allemaal.’’

 

 

Het gehele artikel is te lezen in de weekend bijlage van de Barneveldse Krant van 5 maart 2022.

Weekendbijlage in de Barneveldse Krant van 5 maart 2022

 

Ons verhaal

Benieuwd naar meer van onze speerpunten op het gebied van onder andere klimaat en duurzaamheid en integratie? Hoe zorgen we dat iedereen meedoen? Lees dan vooral onderstaande speerpunten en ontdek onze blik op de toekomst voor Barneveld. 

Klimaat & Duurzaamheid.

Integratie.