· 

Een goede buur neemt de verantwoordelijkheid niet over.

Jarne van Schaik stelt namens de fractie van de Barneveldse VVD schriftelijke vragen naar aanleiding van de 'raadsinformatiebrief opvang en asiel Q1-2025'. Wat ons betreft is het zijn van een goede buur, niet hetzelfde als het overnemen van verantwoordelijkheden. Wij zijn kritisch op het in november 2024 gepresenteerde plan van gemeente Scherpenzeel. 

 

November 2024 Scherpenzeel wil satellietlocatie.

Afgelopen november bleek dat de gemeente Scherpenzeel overweegt om een asielzoekerscentrum te realiseren, waarin 100-120 asielzoekers worden opgevangen om zo aan haar taakstelling te kunnen voldoen. Echter is zo’n locatie te klein om een AZC te starten met faciliteiten zoals zorg, recreatie, begeleiding en taallessen. Daarvoor kijkt de gemeente Scherpenzeel nadrukkelijk naar de gemeente Barneveld.

 

In de raadsvergadering in november is hierover gesproken. Daarbij kwam bijvoorbeeld de wijze van communiceren, de zorgvuldigheid en de reactie van de gemeente aan de orde. Waarbij de burgemeester, namens het college, aangaf het niet reëel te vinden dat dagelijks bussen naar Barneveld zouden komen voor een dagprogramma en een maaltijd om vervolgens ’s avonds terug te gaan om de nacht in Scherpenzeel door te brengen. Een mogelijkheid was wel dat de dokter die aanwezig zal zijn op het AZC in Barneveld ook ter beschikking zou staan voor de asielzoekers in Scherpenzeel. Daarbij is aangetekend dat de gemaakte afspraken omtrent het AZC in Barneveld van kracht blijven. Kortom: in het Barneveldse AZC komen 300 asielzoekers voor een periode van 10 jaar.

 

Stand van zaken.

In de raadsinformatiebrief is de volgende update opgenomen over de potentiële satellietlocatie:

 

Via de sub-PRT tafel is door de gemeente Scherpenzeel aangeven dat zij kijken naar de mogelijkheid van een kleinschalige opvanglocatie op hun grondgebied in de vorm van een satellietlocatie. Bestuurlijk zijn tussen de gemeente Scherpenzeel en Barneveld in december 2024 de volgende kaders hierbij afgesproken: we onderzoeken de randvoorwaarden bij een potentiële satellietlocatie in de gemeente Scherpenzeel van het toekomstige asielzoekerscentrum (azc) in Barneveld, waarbij geldt dat bestaande afspraken tussen het COA en de gemeente Barneveld zoals vastgelegd in de bestuursovereenkomst voor dit betreffende azc niet worden gewijzigd en in lijn zijn met toezeggingen aan omwonende en/of de gemeenteraad van Barneveld. In Q1 van 2025 heeft er een eerste ambtelijke verkenning plaatsgevonden binnen deze kaders tussen het COA, de gemeente Scherpenzeel en de gemeente Barneveld om te bezien wat hierin de mogelijkheden zijn. De gemeenteraad van Scherpenzeel heeft nog geen besluit genomen over deze kleinschalige opvanglocatie.

  

Onderzoek naar de randvoorwaarden.

In november 2024 leek de deur dicht te zitten voor een satellietlocatie, immers was het niet reëel volgens het college. Wel was er een opening voor een samenwerking als het gaat om de dokter. Uit de raadsinformatiebrief blijkt dat de verdere randvoorwaarden onderzocht worden. Waarbij de gemaakte afspraken in de overeenkomst tussen Barneveld en het COA ongewijzigd moeten blijven.

 

Zodoende stelt Jarne de volgende vragen:

 

  1. Uit de raadsinformatiebrief maak ik op dat de randvoorwaarden voor het mogelijk vestigen van een satellietlocatie onderzocht worden. Overweegt het college mee te werken aan de satellietlocatie? Zo ja, waarom en wat is er veranderd sinds november 2024 om toch mee te werken aan deze satellietlocatie?  Zo niet, waarom wordt er dan onderzoek gedaan naar de randvoorwaarden?
  2. Wat is de uitkomst van de eerste ambtelijke verkenning zoals benoemd in de raadsinformatiebrief?
  3. Welke positie neemt het college in bij de gesprekken met Scherpenzeel?
  4. Welke randvoorwaarden ziet het college voor zich als het gaat om de satellietlocatie, naast het behouden van de huidige afspraken met het COA, waaronder opgenomen is dat er 300 asielzoekers opgevangen worden?
  5. In de bestuursovereenkomst is opgenomen dat in het AZC 300 asielzoekers opgevangen worden. Met het overdag opvangen van 100-120 asielzoekers vanuit de nachtopvang in Scherpenzeel zal er overdag een hoger aantal dan 300 asielzoekers in het AZC aanwezig zijn. Zodoende concludeer ik dat dit niet in lijn is met de bestuursovereenkomst. Is college het met mij eens dat het vestigen van een satellietlocatie ingaat tegen de afspraak dat we in het AZC 300 asielzoekers opvangen? Zo niet, waarom niet? Zo ja, waarom doet u verder onderzoek?

Een goede buur zijn, betekent niet verantwoordelijkheden overnemen.

De gemeente Scherpenzeel is een zelfstandige gemeente en zou, mijn inziens, zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor het opvangen van asielzoekers. Met een satellietlocatie neemt de gemeente Scherpenzeel deels haar verantwoordelijkheid. Deels, omdat men overdag de asielzoekers wil onderbrengen in Barneveld. Daarmee zou gemeente Barneveld voor een belangrijk deel die verantwoordelijkheid overnemen. Een goede buur zijn betekent, wat mij betreft, niet het overnemen van die verantwoordelijkheid. Indien het college besluit een deel van deze verantwoordelijkheid over te nemen dient de gemeente ook wat terug te krijgen. Immers draagt gemeente Barneveld een deel van de spreekwoordelijke lasten.  

 

Zodoende stel ik de volgende vragen:

 

  1. Voor de Barneveldse VVD betekent het zijn van een goede buur niet dat gemeente Barneveld verantwoordelijkheden moet overnemen van onze buurgemeenten. Hoe ziet het college dit?
  2. Worden met vestigen van een satellietlocatie de aantallen ook deels toegeschreven aan Barneveld? 

Brief.

Download
Schriftelijke vragen Satellietlocatie AZC Scherpenzeel.
20250429 Schriftelijke vragen Satelliet
Adobe Acrobat document 185.6 KB